Curiosidades sobre pingüíns para nenos: aquí tes 15 datos sinxelos e divertidos, doados de ler en voz alta. Os pingüíns son aves que non voan pero nadan moi ben, e non todos viven no xeo. Le un dato ao día ou todos de vez, e deixa que xurdan as preguntas.
15 curiosidades sobre pingüíns
- 1. Os pingüíns son aves. Teñen plumas e peteiro e poñen ovos, coma os paxariños. A diferenza é que os pingüíns non voan polo ceo. Pasan a vida nadando.
- 2. As ás convertéronse en aletas. As ás do pingüín son duras e longas, perfectas para remar na auga. Moitos pingüíns nadan e dan saltiños fóra da auga para respirar sen deixar de avanzar.
- 3. As plumas son especiais. Están moi xuntiñas e axudan a manter o corpo seco e quentiño. O pingüín pasa aceite polas plumas co peteiro, para que a auga escorra.
- 4. O emperador é o máis grande. O pingüín emperador é o máis grande de todos os pingüíns. Vive na Antártida e afronta o inverno máis frío do planeta.
- 5. Hai un pingüín moi pequeno. O pingüín pequeno, que vive na costa de Australia e Nova Zelandia, é o máis pequeno de todos. Ao lado do emperador, parece un bebé.
- 6. Non todos os pingüíns viven no xeo. Hai pingüíns en lugares máis cálidos, como as illas Galápagos e a costa de Suráfrica. Viven preto de augas frías, que traen peixes á mesa.
- 7. Non hai pingüíns no Polo Norte. Case todos os pingüíns viven no hemisferio sur. No Polo Norte vive o oso polar. Os dous nunca se atopan na natureza.
- 8. A barriga branca é un disfrace. Vista desde arriba, o lombo escuro mestúrase coa auga fonda. Vista desde abaixo, a barriga branca confúndese coa luz da superficie.
- 9. Esvaran coma nun tobogán. Cando o chan é de xeo, moitos pingüíns esvaran de barriga, empurrándose cos pés e as aletas. É a maneira máis divertida de moverse.
- 10. O ovo viaxa nos pés. O pingüín emperador pon o ovo en equilibrio sobre os pés, baixo unha dobra de pel quentiña. No inverno, é o papá quen coida do ovo, mentres a mamá vai ao mar buscar comida. Cando nace o pitiño, os dous revésanse.
- 11. Algúns pingüíns fan o niño de pedriñas. O pingüín de Adelia xunta pedriñas para montar o niño. Ás veces tenta coller as do veciño, que trasnada!
- 12. Quéntanse xuntos. Os pingüíns emperador xúntanse en grupos grandes para espantar o frío. Van cambiando de sitio, para que ninguén estea sempre no vento.
- 13. Comen peixe, lura e krill. Non teñen dentes. A lingua ten puntiñas que axudan a suxeitar o peixe esvaradío. O krill é un crustáceo pequeniño, moi importante para os animais da Antártida.
- 14. Os pingüíns beben auga do mar. Unha glándula preto dos ollos axuda a sacar o exceso de sal do corpo. Imaxinas poder beber auga do mar?
- 15. Pais e crías recoñécense pola voz. Nunha colonia ruidosa, os pingüíns emperador recoñécense polo chamado de cada un. Cada pingüín ten unha voz diferente.
